Expositieruimte voor historie van Heel

Heel is een dorp met een rijk verleden en om dat te laten zien aan inwoners en toeristen wil Heemkring Heel een expositieruimte in Heel realiseren. Aanleiding voor deze plannen was de ombouw van het oude gemeentehuis van Heel tot zorgcomplex Catualiumhof. In het gemeentehuis van Heel bevinden zich voorwerpen uit de tijd dat Heel nog een zelfstandige gemeente was.

Het gaat daarbij om bijvoorbeeld ambtskettingen, stempels, foto’s en documenten. Het gebouw krijgt een nieuwe functie en moet leeggeruimd worden.

“We willen dat erfgoed bij elkaar houden en voorkomen dat het verspreid raakt of verdwijnt uit Heel”, zegt Wim Coolen, voorzitter van Heemkring Heel. Daarom heeft hij contact gezocht met de gemeente Maasgouw om dat erfgoed veilig te stellen.
 
Heemkring Heel heeft nu het initiatief genomen om een expositieruimte in te richten. De collectie uit het gemeentehuis zou daar een plek moeten krijgen. Ook kan daar, aan de hand van foto’s en voorwerpen, het verhaal van de kloosters, de ontgrindingen en het bijzonder Romeins verleden worden verteld en getoond.

De gemeente wil het erfgoedtoerisme in Maasgouw bevorderen en Heemkring Heel hoopt daarom op steun van de gemeente bij het zoeken naar een geschikte plek in het centrum van Heel.

“In een dorp met zo’n rijk verleden verdient het erfgoed een eigen historisch expositieruimte”, aldus Coolen.

> Lees verder op de website van Heemkring Heel


Bron & beeld: Heemkring Heel