Dörpsbòngerd Hael

Het idee voor een dörpsbòngerd komt van een aantal dorpsbewoners. Onder de paraplu van Hieël Hael is dit idee, samen met de gemeente Maasgouw, opgepakt. Inmiddels zijn we nog maar ‘ein voor’ verwijderd van de Dörpsbòngerd Hael. Achter de schermen is er druk gebrainstormd, overlegd, getekend.

‘Eine bòngerd midde in ut dörp’? Oppe plek vanne aoje Don Bosco?

Velen zullen zich wellicht even achter de oren krabben. Het is misschien niet de meest voor de hand liggende plek maar daarom is het een mooie uitdaging om juist dáár te vergroenen!

Groen in onze (woon)omgeving zorgt voor minder stress, voor rust en een gezonder leven. Een dörpsbòngerd is leerzaam en goed voor de saamhorigheid. Alleen daarom al alle moeite waard.

Wat gaat er komen?

We hebben een mooie groene, parkachtige, omgeving voor ogen. Met bloeiende fruitbomen en struiken. Waar we elkaar kunnen treffen, even kunnen onthaasten. Een plek waar we in het voorjaar kunnen genieten van de bloesems, in de zomer en het najaar van de vruchten. Een plek die uitnodigt om te ontdekken, te ruiken, te proeven. Een tuin vóór maar ook dóór de inwoners van Heel.

Hoever zijn we met de plannen?

Schetsplan Dörpsbòngerd Heel

We hebben een ruwe schets die als basis dient voor het realiseren van de dörpsbòngerd. Er komen laagstam- en hoogstam bomen. Fruitstruiken, een bloemenweide, kruiden, bessen en noten. De tuin wordt gedeeltelijk omheind met een houten hek. En uiteraard komt er uitleg bij de bomen en planten.

De bestaande gele kornoelje haag houden we in ere! Hij is al heel wat jaren oud en wij vinden het een pronkstuk dat prachtig in de dörpsbòngerd past.

Gele Kornoelje heg

De gemeente zal binnenkort beginnen met het maaien en voorbewerken van de akkers. Daarna kunnen we beginnen met het plaatsen van de hekken en een groot doek waar onze plannen op kenbaar worden gemaakt.

Kom je mee planten? Zaterdag 11 december

Op zaterdag 11 december 2021 kunnen we eindelijk de handen uit de mouwen steken: we gaan planten! Vanaf 9 uur zal er een hoop bedrijvigheid zijn op het Catualiumplein. Jong en oud met schoppen en schepjes, rubberlaarzen, wroetend in de aarde. Iedereen is van harte welkom. Om te komen kijken, maar vooral om mee te doen! Alleen zó wordt het een bòngerd van ons allemaal!

Wil je helpen? Stuur dan een e-mail naar info@hieelhael.nl o.v.v. Dörpsbòngerd of reageer via de facebookpagina van Dörpsbòngerd Hael.

Groene vingers gezocht!

Schoffel je graag maar is je tuintje aan de kleine kant? Kun je goed snoeien? Of wil je het juist leren? Weet jij alles (of gewoon een beetje) van kruiden en wil je die kennis graag delen? Maak je graag jam of ‘kesekook’?

Doe dan met ons mee!

Pluk samen met ons de vruchten van deze groene plek en meld je aan als vrijwilliger bij de Dörpsbòngerd. Dat kan door een e-mail te sturen naar info@hieelhael.nl of een berichtje via de facebookpagina van Dörspbòngerd Hael.

En ook hier is iedereen, jong én oud, van harte welkom.