Ruim 40 vrijwilligers telt Heel Schoon inmiddels. Inwoners die alleen of in een gezamenlijke actie het afval uit onze natuur haalt. Er lijkt geen einde te komen aan de stroom afval, met name langs de oevers van de Maas of het Polderveld. Tuinstoelen, autobanden, een fiets en talloze flessen en blikjes. Het is verslavend en triest tegelijkertijd!
Samen met de Sint hebben we ze een bedankje gebracht. Voor al die keren dat ze zich zo ingezet hebben voor onze natuur. Voor al die aanhangers vuil die we verzameld en afgevoerd hebben.
De gemeente Maasgouw heeft deze gelegenheid aangegrepen en heeft een prachtig fleurig kaartje laten maken met een zakje bloemzaad en een mooie inspirerende tekst van wethouder Lalieu. Hij spreekt daarin zijn waardering uit voor vele werk dat we verzet hebben. Mooi dat ons werk gezien wordt! Het geeft ons drive om door te gaan! En met al het afval dat we uit de bermen halen én die zakjes bloemzaad wordt Heel alleen maar fleuriger.
Het verhaal van Madeleine
Madeleine zet zich al jaren in voor een schone natuur. En is één van de kartrekkers van Heel Schoon. Lees hier haar verhaal.
En denk je… ik loop een keer mee?
Meld je via info@hieelhael.nl of via de FB-pagina van Heel Schoon.
Op de volgende dagen gaan we weer samen op pad:
15 januari 2022
19 maart 2022
23 april 2022
17 september 2022
19 november 2022
Fijn als een idee om iets bij te dragen aan onze natuur zo goed uitpakt!
De beste ideeën ontstaan toch vaak aan de keukentafel… en voor je het weet ligt er een plan van aanpak, gebruik je alle 3 de speedknop op je mobiel voor je contacten en ontstaat er zo een grote groep enthousiastelingen die met hart voor hun dorp regelmatig de handen uit de mouwen steken en puinruimen in en rondom Heel!
Wat een feest om met gelijkgestemden aan de slag te gaan en krijgen we vooral een schoner Heel en omgeving!
Zo ook weer afgelopen zaterdag 20 november! Wat lag er een puin aan de Polderweg en nog steeds! Hier moeten we zeker terug naar toe!
En wie denkt dat het geen zin heeft of dat het een druppel op de gloeiende plaat is? Het is zo bevredigend om op te schonen, het idee dat je toch mee kan helpen om ons mooie leefmilieu schoner te maken en te houden, ook voor alle generaties na ons…
Let wel:
Zwerfafval op land en in water heeft negatieve gevolgen voor de leefbaarheid en het milieu: het verontreinigt de bodem en het water, trekt ongedierte aan en dieren eten het op of raken erin verstrikt…
Plastic verdwijnt nooit uit het milieu. Het breekt af in hele kleine stukjes, maar vergaat nooit…
Regelmatig gaan er dieren dood doordat ze rondzwervend plastic binnenkrijgen. Herten, egels en zelfs poezen kunnen stikken als ze een stuk plastic hebben ingeslikt. Ze zien het vaak aan voor voedsel.
Als zeedieren doodgaan en ze spoelen aan, dan zijn er onderzoekers die de inhoud van hun maag bekijken…
Wereldwijd gaan er jaarlijks 100.000 zeezoogdieren en minstens 1 miljoen zeevogels dood door het afval wat in de zeeën en oceanen is beland….
Een immens gebied met ronddrijvend afval. Ook op land heeft zwerfafval grote gevolgen voor de natuur…
Genoeg redenen om er vooral mee door te gaan… dus denk je nu: dat wil ik ook 😁 check onze facebook pagina Heel Schoon of kijk hier op de site van Hieël Hael voor meer informatie!
Tot snel, misschien 15 januari…
Madeleine 🍀
Tekst & beeld: Heel Schoon