Mistige morgen, schone dag!

Mistige morgen, schone dag. Een spreekwoord dat de opschoonactie van zaterdag 15 januari echt eer aandoet.
22 vrijwilligers verruilden op deze vrije dag al vroeg hun warme nest voor een mistige en koude maasoever. Gewapend met mutsen, handschoenen, grijpstokken, afvalzakken, veiligheidshesjes en zelfs een kruiwagen gingen we op weg naar de Maasoever achter Jagerslust en de betonnen overlaat tussen de Maas en de Annabeemden.

Vroeg Pasen dit Jaar?
Ook deze ochtend is de kanaaloever een bonte verzameling van blikjes, flesjes, botervlootjes en verrassende vondsten.

En hoewel de mist voor een beetje triest landschap zorgt, laat de lente zich toch even, incognito, zien:
Ja, wat kijken we uit naar Pasen…

Even opwarmen!
Halverwege de ochtend is er een pauze. Verdiend en hard nodig want het is heerlijk om de handen op te warmen aan een beker koffie of thee. Met pannenkoekjes! Madeleine heeft haar bakkunsten gecombineerd met een pannenkoekenbedankpakket dat we kregen na de actie Schonen Maas in september 2021. Heerlijk, met stroop jam en… advocaat!

Het verhaal van Ineke

Zaterdagochtend, mistig, waterkoud, een 20-tal mensen op het plein voor Don Bosco. De meesten met een geel of oranje hesje aan. Voor een willekeurige voorbijganger misschien een raar fenomeen, wat zijn dit voor types, maar ik ben er inmiddels aan gewend. Zaterdag 15 januari was het weer tijd om met Heel Schoon, een groep vrijwilligers, inwoners van Heel, afval te gaan opruimen. Deze keer was het stuk langs het kanaal rechts van Jagerslust en de betonnen overloop achter Sint Annabeemden geselecteerd om schoner te maken.

Waarom ik dit doe? Nou daar kan ik een heel wetenschappelijke onderbouwing voor op papier zetten, maar dat zal ik maar achterwege laten. Heel kort: omdat het kan, omdat het gezellig is, omdat het vrijblijvend is (geen wekelijkse of maandelijkse verplichting), omdat het bijdraagt aan een schonere leefomgeving, om mijn geweten te sussen (?), om iets terug te doen voor de prachtige natuur, omdat dit iets is waar ik zelf invloed op heb en waarmee ik zelf een positieve bijdrage kan leveren om de wereld een betere plek te maken. Dus eigenlijk: waarom niet!

En hoewel ik me mooiere en aangenamere dagen kan voorstellen om dit te doen, na afloop ben je snel genoeg weer opgewarmd. En met het goede gevoel dat je iets positiefs hebt bijgedragen, kan de rest van het weekend beginnen.

Mocht je nou ook een keer mee willen doen, kom dan 19 maart om 9 uur ook naar Don Bosco. Dat is de eerstvolgende keer dat Heel Schoon weer als groep op pad gaat.


Schone groet,
Ineke van der Stoel

Knallend begin
Bij het opschonen van de betonnen overloop bij de Annabeemden troffen we de resten van wat vast een knallend begin is geweest van een mooi en hopelijk weer een beetje schoner jaar!

Wil je een keer mee helpen?
Net als Ineke omdat het kan, omdat het gezellig en vrijblijvend is. Omdat je zo, al is het maar voor één keer, helpt de wereld een beetje mooier te maken….
Laat je horen; stuur een mail naar info@hieelhael.nl

Dit zijn de opschoondata van 2022:
• 19 maart
• 23 april
• 17 september
• 19 november

Wat begon als een mistige morgen, werd een hele schone dag!

Tekst & beeld: Heel Schoon