Hieël Hael houdt Heel schoon

“Waar in bronsgroen eikenhout, nachtegaaltje zingt…” We zingen ons ‘volkslied’ al meer dan 100 jaar uit volle borst mee, maar is dat straks nog wel zo vanzelfsprekend? Ons dorp en prachtige omgeving vervuilt! In rap tempo. Als we geen actie ondernemen dan is dit over een tijd niet zo vanzelfsprekend meer is.

Hieël Hael ruimt zwerfafval op

Ludieke acties (smileys met gespietst afval, kreten met geraapt afval rond een boom gebonden, etc.) maken ons duidelijk dat het zwerfafval onze burgers wel degelijk bezighoudt. Er zijn al veel mensen die op eigen initiatief afval opruimen. Hieël Hael probeert deze krachten te bundelen.

Een oproep in onze nieuwsbrief van maart 2021 leverde verrassend veel reacties op van mensen die willen meehelpen onze omgeving schoon te houden.

Gemeente Maasgouw omarmt dit initiatief!

Niet onbelangrijk: gemeente Maasgouw heeft ons initiatief omarmt. Ze wil graag meedenken. En faciliteren door o.a. grijpers, hesjes, handschoenen en afvalzakken ter beschikking te stellen. En misschien nog wel het belangrijkste: de gemeente zorgt voor de afvoer van het geruimde afval! Want het kan, mag, toch niet zo zijn dat je andermans troep opruimt en er vervolgens zelf voor moet betalen.

Landelijke Opschoondag 20 maart 2021

Zaterdag 20 maart 2021 was het Landelijke Opschoondag. Hieël Hael heeft dit aangegrepen voor een eerste gezamenlijke opruimactie. Maar liefst 21 enthousiaste deelnemers verzamelden om 9.00 uur bij het kapelletje in Pol. Binnen 2 uur haalden ze 30 volle vuilniszakken aan afval uit de oevers van De Slaag en het Polderveld.  Een oude fiets, autowiel en grille, een BBQ, een volle jerrycan en zelfs vólle blikjes bier, gekoeld door het water!

Voor herhaling vatbaar

Het was een geslaagde ochtend! En zeker voor herhaling vatbaar. Niet in de laatste plaats door de gedreven inzet van alle deelnemers. Voor nu zingen we weer: “Waar de brede stroom der Maas, statig zeewaarts vloeit. Weelderig sappig veldgewas, kostelijk groeit en bloeit.” Hier blijven we ons voor inzetten!

Burgers die zich graag willen aansluiten kunnen zich aanmelden via: info@hieelhael.nl

Leestip!

Lees ook het artikel (inclusief video) ‘Nederland Schoon – zwerfafval opruimactie in Heel