Het interview: Hugo Luijten

Heel telt veel markante en minder markante mensen. Ieder van ons is op zijn eigen manier onderdeel van het verhaal van Heel. We willen graag een aantal van die mensen het woord geven in deze rubriek. Ze hún verhaal laten vertellen. Laten we beginnen met eine Haelder jòng: Hugo Luijten.

Hugo Luijten

Wellicht kennen jullie Hugo als historicus, muzikant, onderwijzer. Een groot verteller. Dromer, drammer. Nachtmens. Maar boven alles is Hugo schrijver!  Schrijver van ‘Offer voor een verloren zaak’, ‘Verast’, ‘De Brexit-moorden’ en van ‘Het jaar van de Slang’. Schrijver van ‘Undercover- Alles of niks’, zijn allernieuwste boek!

Undercover | Alles of niks

Dit boek is gebaseerd op de populaire Netflix serie Undercover. Uitgegeven door uitgeverij Lannoo  en De Mensen (het productiehuis van de Netflix-serie). De uitnodiging om een thriller te schrijven met een knipoog naar de serie greep Hugo met twee handen aan: het was een buitenkans! Een megaklus ook, want in minder dan 3 maanden tijd moest het boek bedacht, geschreven en gedrukt zijn!

Undercoveragent Bob Lemmens is de enige herkenbare persoon in dit boek. Voor de rest schreef Hugo een heel nieuwe verhaallijn. Een meeslepend verhaal dat zich afspeelt tussen Maaseik en Roermond! Een verhaal vol actie en spanning en voor ons: rundumhause… dat maakt het extra spannend!

Het boek verschijnt 1 oktober 2020. De geplande boekpresentatie en signeersessie zijn helaas geannuleerd in verband met corona.

Samenvatting
In een poging om de witwaspraktijken van een criminele bende aan het licht te brengen, infiltreert undercoveragent Bob Lemmens in een gokkastenimperium in de Limburgse plattelandsgemeente Kinrooi, nabij de Nederlandse grens.

Het lijkt een routineklus, totdat er een dode valt en Bob steeds dieper verstrikt raakt in de duistere zaakjes van de familie. Zal hij erin slagen de bende op te rollen voor hij ontmaskerd wordt?


Nederlands | Paperback | ISBN 9789401471886 | Druk: 1 | oktober 2020 | 224 pagina’s

Vertel, vertel….

Hoe komt zo’n boek nu tot stand? Dat willen we natuurlijk graag van Hugo weten. Waar haal je de ideeën vandaan? Hoe schrijf je 224 pagina’s in coronatijd? En hoeveel tijd kost dat? Hoe blijf je geconcentreerd? En hoe weet je zeker dat het een goed boek is?

Eerst even een troost: ook grote schrijvers beginnen klein! En zo begon Hugo ook met kleine verhaaltjes, gedichten, liedjes. Om precies te zijn zo’n 30 jaar geleden!

Laveren tussen kracht en valkuil

Nederland kent zo’n 1 miljoen schrijvers… Slechts een aantal van hen zijn echt goed! Vaak zijn dat wat ‘oudere’ mannen of vrouwen. Dat heeft een hele simpele reden: deze mannen en vrouwen hebben meer levenservaring en zijn dus ‘door de wol geverfd’. Hebben door de jaren heen geleerd waar hun krachten liggen. Maar kennen inmiddels ook hun valkuilen… En zoals bij alles geldt ook hier ‘Übung macht den Meister’: na 30 jaar hoort Hugo tot de top van de fictieschrijvers!

Er is maar één belangrijke regel bij een thriller: hij moet bloedstollend spannend zijn.

Voordat het gedrukt en uitgegeven wordt het boek ‘met een luizenkam’ doorgespit door redacteurs en een corrector. Dat is nodig want recensenten zijn genadeloos!

Beginnen bij het begin

Om het boek Undercover – alles of niks te schrijven heeft Hugo de eerste serie wel 4-5 keer bekeken. Daarnaast kijkt hij veel Netflix series om ideeën op te doen voor nieuwe verhalen.

Een boek begint met een idee van ongeveer 3 regels. Vervolgens wordt dit uitgewerkt tot een document van 2 kantjes waarin de verhaallijn vorm krijgt en de karakters worden beschreven. Dit wordt besproken met de uitgever en als er groen licht is wordt dit verhaal uitgewerkt in alinea’s. Karakters krijgen namen die bij het type en het karakter passen. En bij de leeftijd! Gelukkig heeft Hugo in de afgelopen jaren een ‘vrachtwagenlading’ aan namen verzameld. En scheldwoorden in allerlei talen! En een hele verzameling aan berichten ‘uit het dagelijks leven’. Sommige dingen verzin je namelijk niet….

Het boek krijgt vorm

Voor het schrijven van het boek zit (of beter gezegd: ligt) Hugo wel 15 uur per dag achter de laptop. Tijdens de lockdown hebben ze thuis een werkrooster gemaakt: toen schreef hij voor een groot gedeelte ’s nachts, als de rest van het gezin sliep. Soms viel hij in slaap. Met zijn vinger op de ‘r’. Maar hij ging ook wel eens wanhopig naar bed. Zonder ideeën. Met een schrijversblok.

Bij het bedenken van het plot heeft Hugo absolute stilte nodig. Maar de rest schrijft hij het liefst met klassieke muziek. Renaissance muziek: luit, harp, gitaar. “Geen Beethoven”, zegt hij, “dan ga ik meezingen”. ?

Zijn partner Jolanda leest alles door voordat het script de deur uit gaat, richting uitgever.

En ze geeft ongezouten kritiek. “Haar oordeel vrees ik meer dan de meest vileine recensent”, zegt Hugo. Maar als Jolanda het goed vindt, is het goed! En kan Hugo weer rustig slapen.

Undercover | Alles of niks is vanaf 2 oktober 2020 verkrijgbaar in elke (online) boekhandel.


Interview/tekst: Sandra van Halbeek