Nestkastjes voor bestrijding processierups

Gratis nestkastjes voor bestrijding processierups

Gratis vogelhuisjes ter beschikking
Heb jij je al gemeld om een vogelhuisje op te hangen en te onderhouden?

Goed voorbeeld doet goed volgen
In de eikenbomen bij kasteel Nederhoven werden begin oktober zo’n 30 vogelhuisjes opgehangen. Ze worden onderhouden door vrijwilligers. In dit gebied zijn veel eiken te vinden. De vogelhuisjes worden hopelijk straks bewoond. En de vogels kunnen ook meehelpen in de bestrijding van de eikenprocessierups.

Doe mee en meld je aan!
Inmiddels hebben zich ook al 20 inwoners gemeld voor een vogelhuisje. Er zijn nog vogelhuisjes beschikbaar! Dus woon je in de buurt van gemeentelijke eikenbomen en wil je ook vogelhuisjes ophangen en onderhouden? Stuur dan een mail naar p.derix@gemeentemaasgouw.nl

PSW
De vogelhuisjes zijn gemaakt door cliënten van PSW Maasbracht en ter beschikking gesteld door gemeente Maasgouw. Een mooie vorm van samenwerken!

Op=op
Wacht niet te lang met aanmelden. Er is nog maar een beperkte voorraad (ongeveer 30 nestkastjes) beschikbaar!

Leuke tips
Het kan natuurlijk zijn dat je net pech hebt! Dat de nestkastjes op zijn. Wil je toch graag bijdragen aan een betere biodiversiteit? Er zijn heel veel nestkastjes te koop. Maar je kunt ze ook heel goed zelf maken. Kijk hiervoor maar eens op onderstaande websites.

Vogeltjes kiezen trouwens liever voor een minder mooi huisje op een goede plek dan een luxe vogelvilla op een verkeerde plek. Kijk daarom ook zeker naar de ophangtips in onderstaande link.

Zelf een nestkastje maken

Ophangtips voor nestkastjes

Bekijk hier informatie over de mezennestkast

De koolmees en pimpelmees zijn vogels die je veel ziet in tuinen en parken. Een nestkast moet opgehangen worden op plaatsen waar deze vogel vaker gezien wordt. De voorkeur gaat uit naar een rustige plek die beschut is tegen de wind. De opening naar de zuid-oostzijde is daarom het meest wenselijk. Hang de nestkast op 2 tot 3 meter hoogte. Enkele mezenkasten bij elkaar heeft geen zin; in de broedtijd zijn ze namelijk agressief naar andere mezensoorten. Ons advies is om de kasten op minimaal 10 meter van elkaar af te plaatsen om directe concurrentie te voorkomen.

Mezen zie je in de winterperiode graag bij voertafels zaden en aan vetbollen pikken, maar als ze jongen hebben zijn het insecteneters die met groot gemak de kleinste of harigste rupsen van de takken plukken. Om deze reden zijn mezen zeer nuttig in de beheersing van de eikenprocessierups.

Maar hoe meer variatie, hoe beter mezen zich in uw tuin op hun gemak voelen. Enkele struiken trekken weer andere insecten aan, een bloemenrand vergroot ook de biodiversiteit en vergroot het aandeel insecten in uw tuin. Niet alleen mezen, maar ook andere vogelsoorten zullen deze vergroting van de variatie waarderen!
Processierupsen worden niet alleen door mezen bestreden, maar ook door insecten, zoals gaas- en zweefvliegen. Deze komen graag af op grote bloemen, zoals fluitenkruid. Als er een strook bloemzaad wordt ingezaaid met een diversiteit aan bloemen waaronder dergelijke schermbloemigen, wordt de natuurlijke bestrijding van de eikenprocessierups vergroot. En voor u is deze bloemenrand een lust voor het oog!
Groene variatie aanbrengen in uw tuin is dus van grote waarde voor vogels, insecten en kleine zoogdieren, zoals de egel. En meer leven in de tuin geeft u tuin waar jaarrond iets te kijken en te beleven valt!

Kijk voor meer info op de website van IKL-Limburg