Basisschool de Sleye krijgt een groen speelplein

De zomers in Nederland worden steeds warmer en dit merken ze op het schoolplein van BS de Sleye in de zomer ook, dit komt natuurlijk door de grote stenen oppervlakte. Ook voor de kinderen is er niet veel uitdaging en weinig verkoeling.

Om hier verandering in te brengen hebben een groepje vrijwilligers contact gezocht met school om hier een nieuw ontwerp voor te maken. Eerst is er samen met een aantal kinderen gebrainstormd over wat zij zouden willen. Natuurlijk kan er geen bos komen en ook de gevraagde beek met speelplek was ook niet realistisch. Toch haalden we er duidelijk uit dat de kinderen verkoeling wilden en iets om te spelen. Op basis van het opgestelde “moodboard” zijn we in overleg gegaan met de gemeente Maasgouw over de mogelijkheden.

Binnen de gemeente is men op dit moment ook actief bezig met thema’s als klimaat en duurzaamheid, dus ons verzoek om mee te denken werd bij de gemeente positief ontvangen en gezamenlijk hebben we het ontwerp gemaakt.

Om meer schaduw en verkoeling te creëren heeft de gemeente een 3-tal bomen gezet, direct om het schoolplein heen op het grasveld. Deze bomen zullen op het schoolplein zorgen voor schaduw. Daarnaast zijn er 2 bomen op het plein zelf bijgekomen. Deze activiteiten leverden heel wat kijkplezier op, met name bij de kleuters die behoorlijk onder de indruk waren van de gemaakte plantgaten en het grondverzet. De gemeente heeft deze bomen geplant als onderdeel van het 1 miljoen bomenplan die in Limburg gepland gaan worden.

Om de zon, die hoogzomer de hele dag op de ramen staat te verminderen, zijn er door de kinderen van groep 7 klimplanten gezet in bakken voor de kleuterlokalen. Iedere klas wordt voorzien van enkele gieters zodat de kinderen zelf ook een rol krijgen in het water geven en zorgen voor de planten.

De wens van de kinderen om meer activiteiten te hebben op het schoolplein, hebben we uitgewerkt in een heuse klimwand en er komen gekleurde stippels op het schoolplein die de kinderen kunnen gebruiken bij allerlei hinkel en spring spelletjes. Wil je even niet spelen maar liever chillen? Dan kun je deze zomer ook op het gras terecht. Zodra het mag met de huidige COVID maatregelen gaat een groepje ouders aan de slag om stoeptegels eruit te halen en deze te vervangen door grasraster matten, waardoor het geheel een groene aanblik krijgt.

Een mooie samenwerking tussen de basisschool, vrijwilligers en de gemeente Maasgouw om Heel weer een beetje groener te maken.

Tekst & beeld: Lieke van der Leeuw en Sabine de Jong